El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona, una data que commemora la lluita de les dones per la igualtat de drets i la participació en la vida pública. Aquesta data es celebra a Catalunya i a tot el món amb manifestacions, conferències i altres activitats per destacar la importància de la igualtat de gènere i la lluita contra la discriminació de la dona. La data va ser establerta després que les dones a Rússia organitzessin una vaga per protestar per les males condicions de treball i la falta d'aliments durant la Primera Guerra Mundial, que va portar a la caiguda del govern zarista.







Marie Curie


Marie Curie va ser una científica pionera en el camp de la radioactivitat. Va ser la primera dona a rebre un premi Nobel i la primera persona a guanyar dos premis Nobel en diferents àrees de la ciència. El seu treball al costat del seu marit Pierre Curie va portar al descobriment dels elements químics radio i poloni, i van desenvolupar tècniques per mesurar la radiactivitat. El seu treball va obrir noves fronteres en la física i la química, i va inspirar a dones de tot el món a perseguir la seva passió per la ciència.









Malala Yousafzai




Activista pakistanesa pels drets de les dones i l'educació que va ser atacada pels talibans als 15 anys, va sobreviure i es va convertir en una líder mundial per la pau i els drets humans. Va guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2014.




Simone de Beauvoir





Escriptora, filòsofa i feminista francesa que va escriure "El Segon Sexe", un llibre que va ser un pilar del moviment feminista modern. Va ser una influent intel·lectual del segle XX.





Rosalind Franklin




Científica anglesa que va contribuir significativament a la descoberta de l'estructura del DNA, encara que no va ser reconeguda fins anys després de la seva mort. Va ser una de les poques dones en la seva època que va fer contribucions importants a la ciència.




Ada Lovelace





Va ser una matemàtica britànica i pionera en la programació informàtica durant la dècada de 1840. Va ser la primera persona en descriure un programa de computadora, i la seva contribució ha estat fonamental en el desenvolupament de la informàtica i la tecnologia actual.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog